Військові топографи

Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

Форум військових геодизстів, топографів, картографів

Чорна Гора чи Піп Іван?

Yevhen
    Yevhen
    Admin

Кількість повідомлень : 1509
    Дата реєстрації : 27.12.2014
    Вік : 69

Чорна Гора чи Піп Іван? Empty Чорна Гора чи Піп Іван?

Повідомлення автор Yevhen Нд Серп 20, 2017 7:06 pm

Чорна Гора чи Піп Іван?

Дуже часто у середовищі туристів котрі мандрують гірським хребтом Чорногора, що у Східних Карпатах, можна почути суперечки щодо назви однієї гори. Одні, називають її Чорною горою, інші - Попом Іваном. У відстоюванні своїх позицій, висуваються різні аргументи. Це перекази і легенди, почуті у місцевих мешканців, згадуються описи і мапи місцевості.

Метою написання даної статті є спроба розібратись в цій суперечці думок і доказів, а також більш глибоко пізнати історію краю. У свому маленькому дослідженні я користувався відкритими джерелами інфомації, знайденими у всесвітній мережі. Проглянуто більше трьох сотень різних історичних документів. Серед них мапи місцевості, наукові праці та художні описи того краю.

Особлива подяка моїй дружині Оксані за допомогу в написанні і редактуванні цієї статті. Подяка Віктору Верховинцю за надання деякої частини етнографічного матеріалу . Подяка Стефану Слуцькому за переклад деяких угорських описів. Подяка розробникам пошукової системі Google за допомогою котрої було знайдено 99% матеріалу, що розміщений у цій статті. Також подяка всім хто приймав участь в обговоренні першої редакції цієї статті. Багато критичних зауважень спонукало мене до більш глибокого вивчення даного питання. Як результат зявилась друга редакція статті про назву Чорна гора.

Друга редакція є суттєво доповненна. Додано більше сорока п'яти мап, залучено художні описи, а також багато давніх наукових праць і досліджень. Через великі розміри оригінальних мап і документів я був змушений вирізати фрагменти і робити невеличкий монтаж. У звязку з тим, що загальний розмір другої редакції статті перевищив 80Мб вирішено було розбити цю статтю на три частини, котрі висвітлювали б певний історичний період. Перша частина охоплює період до 1796 р., до розділу Речі-Посполитої. Друга - період XIX століття. Третя - висвітлює період від початку XX століття і до наших днів.

У статтю я включав усі мапи котрі міг знайти де було б вказано назву Чорна Гора або Піп Іван. Щодо історичних документів, таких як статті, описи де би зустірачались ці назви, то акцент зроблено на документах виданих до початку І Світової Війни. Пізніші документи, як правило, використовують інформацію і назви з більш ранніх видань.

Що ж, маю надію, що прочитати другу частину вам буде ще цікавіше а ніж першу.

http://www.karpaty.com.ua/?chapter=12&item=361

Поточний час Пт Лист 22, 2024 12:53 am